Skip to main content
КошничкаClose Cart

Прирачник за исхрана на доенчиња и мали деца до 3 годишна возраст

 

Прирачникот за исхрана на доенчиња и мали деца до 3 годишна возраст, е наменет за сите вас кои што сакате да се запознаете со моменталните официјални и научно поддржани препораки, во однос на исхраната на доенчињата и малите деца.

-Приачникот содржи многу информации, кои што се поделени во 7 Поглавја.

ПОГЛАВЈЕ 1
Ексклузивно доење- најчести прашања и предизвици во текот на ексклузивното доење?
1. Што е тоа ексклузивно доење?
2. Која е препорачаната возраст до која треба да трае ексклузивното доење?
3. Која е предноста на доењето во споредба со другите начини на исхрана на доенчињата?
4. Состав на мајчиното млеко
5. Како до успешно доење?
5.1. Општи насоки за доењето
5.2. Физиологија на продукција на млеко
5.3. Поставеноста на бебето
5.4. Проблеми со брадавиците
5.5. Количина на млеко
5.6. Маститис
5.7. Блокирани млечни канали
5.8. Скок во развој и доење
5.9. Растење на запчиња и гризење
5.10. Бебето одбива да цица
5.11. Бебето слабо напредува во маса?
6. Што се тоа грчеви кај новороденчињата и како да се ослободите од нив?
6.1. Исхрана на мајката.
6.2. Хранење со инфант формула (не се однесува на доените бебиња)
6.3. Преминување на формула базирана на соја (не се однесува
на доените бебиња)
6.4. Употреба на ензим лактаза
6.5. Употреба на пребиотици и пробиотици
6.6. Други методи за решавање на грчевите
6.7. Совети врз база на официјалните препораки
7. Чести митови поврзани со мајчиното млеко
8. 10 чекори за успешно доење
9. Како треба да се храни мајката доилка и што треба да избегнува..
10. Суплементи за мајката и за бебето при ексклузивно доење
11. Вегански и вегетаријански начини на исхрана кај мајката доилка
12. Кога доењето е контраиндицирано?
13. Исхрана со млечни формули и други начини на исхрана

ПОГЛАВЈЕ 2
Прва дохрана 6+
1. Кога треба да се започне со дохрана, зошто токму тогаш и кој е најдобриот избор за прва дохрана
2. Како да се дава дохраната и што да се прави ако бебето одбива да јаде
3. Доењето и првата дохрана
4. Воведување на нови намирници – како, кога, што?
5. Воведување на глутен и високоалергени намирници
5.1. Воведување на високоалергени намирници
5.2. Воведување на глутен и пченица
6. Конзистенција на храната за прва дохрана
6.1. Препораките на СЗО во поглед на конзистенцијата на дохраната
6.2. Baby Led Weaning – BLW
7. Табели за дохрана
8. Што не треба да му се дава на бебето во првата дохрана

ПОГЛАВЈЕ 3
Дохрана до 12-тиот месец
1. Скокови во развој, појава на заби и дохрана
2. Број на оброци во однос на возраста, количини на оброците и начин на подготовка на оброците
3. Што не треба да се дава како дел од исхраната на вашето бебе
4. Доење и дохрана до првата година
5. Хранење во периоди на болест
6. Вегетаријански и вегански начини на исхрана

ПОГЛАВЈЕ 4
Исхрана во периодот од 1-вата до 3-тата година
1. Што можат да јадат децата на возраст од 1 до 3 год
2. Каква конзистенција на храна може/треба да јадат деца на возраст од 1 до 3 години.
3. Пребирливи јадачи/деца нејадачи
4. Колку оброци и колку ужини треба да имаат деца на возраст од 1 до 3 години, и колкава треба да биде количината на оброците
5. Неухранетост и дебелина на возраст од 1 до 3 години
ПОТХРАНЕТОСТ
6. Важни нутриенти во периодот од 1-вата до 3-тата година од животот
ПРЕДЛОГ МЕНИ

ПОГЛАВЈЕ 5
Важни нутриенти во исхраната на бебињата и децата до 3-тата година, и како да ги внесете овие нутриенти преку исхраната
1. Омега -3 масни киселини
2. Цинк
3. Калциум
4. Железо
5. Протеини
6. Витамин Б-12
7. Витамин Д
8. Витамин А
9. Витамин К
10. Витамин Ц
11. Фолат (фолна киселина)
12. Витамин Е
13. Б витамини
14. Вода и течности
15. Флуор

ПОГЛАВЈЕ 6
Исхрана при одредени здравствени состојби
1. Интолеранција на глутен (нецелијачна глутенска сензитивност), целијакија и алергија на пченица
1.1. Нецелијачна глутенска сензитивност
1.2. Алергија на пченица
1.3. Целијакија
2. Анемија
2.1. Железо –дефицитна анемија
2.2. Мегалобласни анемии
3. Интолеранција на лактоза и алергија на млечни
производи
3.1. Што е тоа лактозна интолеранција?
3.2. Што е тоа алергија на млечни производи?
4. Аутизам
5. Исхрана за подобар имунитет
6. Гастроезофагеален рефлукс
7. Констипација Дијареа
9. Атопичен дерматитис (егзема)

ПОГЛАВЈЕ 7
Како до безбедна храна за вашите најмали
1. Како да подгответе безбедна храна?
2. Правилно чување на храната (замрзнување, чување во фрижидер, термичка обработка)
3. Како да го намалете ризикот од микробиолошка контаминација на храната
4. Антинутриенти, токсини од разно потекло и останати штетни супстанци во храната
5. Каква храна да им давате на вашите бебиња и мали деца?
ДОДАТОК 1
Како да креирате мени за исхрана на бебиња на возраст од 6 месеци до 3 години
ДОДАТОК 2
Стандарди за раст и развој на доенчиња до 12 месечна возраст.

Прирачникот е креиран од страна на дипломиран нутриционист, и со него добивате 2 консултации кои што можете да ги искористите, во рок од 1 месец, после купувањето на прирачникот.

Линк за нарачка: кликни тука!